Stick Men - Prog Noir

Iapetus Media

Tony Levin en Pat Mastelotto zijn al meer dan twee decennia de ritmetandem van King Crimson. Als offshoot van de legendarische band, begonnen ze Stick Men, die met ‘Prog Noir’ al aan de vijfde studiolangspeler toe zijn. Zoals de titel aangeeft, ligt het mooie vaak tussen de plooien van de muziek verscholen. 

Prog Noir

Ofschoon de band zich live ook aan wilde improvisaties kan overgeven – de catalogus telt al vier livealbums – telt ‘Prog Noir’ tien songs met kop en staart. Maar welk format ook gebruikt wordt, Levin doet zijn Stick ronken als een krolse kater en autodidact Mastelotto slaat gesyncopeerde ritmes met een vanzelfsprekendheid waarmee wij ademen. Markus Reuter spant hier een net van texturen over op zijn zelfgebouwde U8 Touch Guitar, die net als de Stick een grotere reikwijdte heeft dan gitaar of bas.

Niet meteen een gewoonte van de band die zo veel toert, is dat het componeren voor ‘Prog Noir’ jaren in beslag nam. De idee groeide om het materiaal niet direct live te spelen, maar het te verfijnen tot alleen het beste overbleef. Het resultaat definieert de band en de weg die ze sinds 2007 heeft afgelegd. In de loop van de opnamen ontstonden titel en concept, en wie kan wachten tot de box set uitkomt, krijgt er enkele ‘noir’, instrumentale interludia bovenop.

Intussen is deze versie een collectie sterke songs vol licht- en donkerschakeringen. King Crimson en het gitaarspel van Robert Fripp zijn nooit veraf. Embracing The Sun kan je traceren tot aan ‘Discipline’ (1981); het demonstreert eenzelfde, polyritmische discipline. Nog een ritmisch monster is Never The Same, waarin bovendien de "elephantosity" die Adrian Belew ooit op Elephant Talk introduceerde, de kop opsteekt. Never The Same fungeert ook als dramatisch sluitstuk, zoals het opbouwt tot een climactische ontlading.      

Andere songs scoren hoog op de amusementsschaal. Plutonium is een pandemonium dat een saluut brengt aan Carl Orff (Carmina Burana), Yes (Roundabout) en Tsjaikovski. Leonardo is folk onder elektrische hoogspanning. Anderzijds laat A Rose In The Sand / Requiem horen hoe mooi statische muziek kan klinken.

Stick Men concerteert in de Paradox in Tilburg (12/10). 

9 oktober 2016
Christoph Lintermans