Jason Sharp - A Boat Upon Its Blood

Constellation Records

Met Jason Sharp, die op Constellation Records zonet 'A Boat Upon Its Blood' uitbracht, bevinden we ons op behoorlijk zwaar terrein. Diens album bevat namelijk “music written for amplified heart and breath”. Zowat alle songs op dit album zijn ontleend aan het gedicht 'The Heart' door Robert Creely, een auteur die bijvoorbeeld ook een band als Mercury Rev wist te inspireren.

A Boat Upon Its Blood

Jason Sharp, een multi-instrumentalist die naast 'amplified heart', de nobele omgang met gitaarfeedback, synths en bassaxofoon beheerst, laat zich omringen met Joe Grass op pedal steel en Joshua Zubot op viool. Een behoorlijk eclectische bende die een al even eclectisch album uitbrengen, het zijn nogal avonturen.

Voor dit project kon de groep rond Sharp rekenen op de hulp van de deskundige Thierry Amar om de opnames in Hotel2Tango in goede banen te leiden.

Met behulp van de nodige technologie kon dit huzarenstukje tot een goed einde gebracht worden. Het resultaat is er dan ook naar: Sharp neemt het ritme van het hart als een centraal uitgangspunt, een metronoom waarop hij zijn talent op de saxofoon kan botvieren. Samen met Zubot en Grass zorgt dat voor een uniek groepsgeluid waarbij elektroakoestische geluiden, musique concrète, drone, noise en gestructureerde dissonantie de plak zwaaien.

Sharp heeft al vele watertjes doorploegd, al duikt hij met deze release voor het eerst solo op. Dat is nieuw en op basis van het album meteen ook erg de moeite. 'A Boat Upon Its Blood' is evenwel niet voor doetjes, je moet als luisteraar een en ander gewoon zijn om deze meditatieve orkaan van een album te kunnen doorstaan. 'A Boat Upon Its Blood' is dan ook opgevat als een doorlopende songcyclus, die je best in een en dezelfde intense rit uitzit.

In het eerste luik krijgen we de titeltrack voor de kiezen, die voor de gelegenheid als een driedelige suite is opgevat. Diepe basdreunen, iets dat vaag wegheeft van een stoomboot die tegen een niet helemaal stabiel tempo richting afgrond vaart, worden verder aangevuld met anarchistische, krassende strepen viool. Om dan in het midden van A Boat Upon Its Blood pt 3 als een losgelaten gek een waanzinnig tempo erdoor te jagen.

Vervolgens vloeit het over in het nummer In The Construction Of The Chest, There Is A Heart, waarin feedbacklagen en een uit Tomorrowland gestolen beat het met elkaar lijken uit te vechten. Naar het einde toe komt er een waanzinnig mooi rustpunt in de vorm van het troostende tweeluik Still I Sit, With You Inside Me, waarin veel licht, weemoed en hoop schuilt.

Oprechte muzikanten die commercialiteit afvoeren als was het een wat overbodig stofje op het hemd en gewoon gaan voor wat ze het liefst doen. Improviseren en samenwerken aan iets dat de som der delen ver overstijgt. En daar slaagt deze bende meer dan geweldig in. 'A Boat Upon Its Blood' is dan ook een behoorlijk bloederig album dat ons meerdere slapeloze nachten heeft bezorgd. Naast een stevige tik op ons danig kloppende hart, dat spreekt vanzelf.

18 oktober 2016
Philippe De Cleen