IOEarth Moments

Eigen beheer
IOEarth
Twee jaar geleden deed het uit Birmingham komende IOEarth de progwereld verbaasd opkijken met hun erg ambitieuze, gelijknamige debuut: twee cd’s vol symfonische en spacey progrock met een moderne groove. Opvolger ‘Moments’ bewijst nu dat men over een uitgebreider sonisch palet beschikt. 
Deze band valt op tussen de massa met zijn opvallend eclectische aanpak. Neem de combinatie van oosterse toonladders en robuuste gitaarriffs in opener Moments. De leadgitaar van Dave Cureton zal zijn vleugels later helemaal uitslaan tijdens de door Winston Churchill becommentarieerde slotceremonie (Finest Hour en Turn Away).  

Het eclecticisme blijkt ook uit het gebruik van minder traditioneel rockinstrumentarium. Het bruggetje in Drifting wordt ingekleurd met theremin en trompet. In Brothers weeft een sopraansax melodieën rond een funky groove. Van grooven gesproken: Come Find Love is zelfs een heus uitstapje naar de acid jazz. Toch is het op dit album niet misplaatst.

Zonder dat er de nadruk op gelegd wordt, is ‘Moments’ een conceptverhaal over de diepste zielenroerselen van een vrouw. Zangeres Claire Malin is haar spreekbuis en etaleert in Live Your Life empathie en een talent voor drama middels een mooie frasering en een fijnzinnig vibrato, terwijl een piano de gemoedstoestand van het personage verder inkleurt.  

Kernleden Dave Cureton en Adam Gough brengen in een lager register een quasireligieuze, vocale harmonie met Malin. In Drifting krijgt een gregoriaans klinkende mannenstem er strijkers en een verhalende Malin bovenop, maar de moderne ritmes van bassist Christian Nokes en drummer Richard Cureton sorteren een bevreemdend effect.

Na een meeslepende gitaarsolo van Cureton valt hier nog een klein detail op: de outro met piano en gefluister is kort, maar roept op eigen kracht een hele wereld op. Zonder afbreuk te doen aan de emotionele lading wordt dit detail in afsluiter Turn Away uitvergroot, tot een symfonische gitaar dit album zijn perfecte conclusie verleent.

28 Maart 2012
Christoph Lintermans

Aanraders