Burnt Belief - Emergent

Alchemy Records

Geïnspireerd door de onuitgesproken en verborgen waarheid achter de dagelijkse realiteit, is ‘Emergent’ het derde album in een trilogie van Burnt Belief, dat bassist Colin Edwin (Porcupine Tree) en experimenteel gitarist Jon Durant samenbrengt. Wie het werk van Stick Men koestert, moet hier zeker naar luisteren. 

Emergent

‘Emergent’ bouwt verder op het verkennen van een sonische wereld van hypnotische ritmes die naadloos vermengd worden met gitaargeleide soundscapes (Durants "cloud guitar") en ambient sfeertjes. Het is ook een showcase van het intense en onvoorspelbare gitaarspel van Durant, die schichtige en vaak verontrustende tonen omhult in een gelaagd aura. Het inventieve, musculaire en precieze drummen van Vinny Sabatino (Nightshift) completeert Edwins expansieve en expressieve basregisters.

Nochtans is de band niet zozeer gefocust op het tentoonspreiden van technische vaardigheden dan wel op het vertellen van verhalen. Wat aan de oppervlakte eenvoudig lijkt, is bij nadere inspectie veel complexer. Durant en Edwin zijn gefascineerd door de manier waarop de hersenen werken; en meer bepaald hoe verborgen processen (zoals achtergrondinformatie) een subtiele invloed uitoefenen op het bewustzijn, zonder dat we het beseffen. Het verklaart waarom op dit album achtergrondelementen zoals soundscapes en sequencers een toegevoegde waarde hebben voor de compositieschema’s.

‘Emergent’ smeekt om herhaaldelijke beluistering om de gelaagde vergroeiing van de diverse componenten te vatten. Dat inzicht groeit geleidelijk, of het nu de tweedracht betreft tussen akoestische bas en elektronische percussie in Until the Stars Go Out, de stuwende synthgitaar over de afgemeten ritmiek van Confidence of Ignorance, of de graduele spanningsopbouw van het titelnummer, dat een meditatie blijkt over de niet te stuiten veranderingen rondom ons.

Burnt Belief opereert als een "research and development unit" door steeds nieuwe, muzikale territoria te bestrijken. Soms ook letterlijk, zoals het bezoek aan de Inuit in More Snow. ‘Emergent’ is één van de betere, instrumentale platen van de laatste jaren.  

20 oktober 2016
Christoph Lintermans