Arbor Labor Union - I Hear You

Sub Pop Records

Het wordt allemaal moeilijk om volgen met al die naamsveranderingen. Onlangs nog veranderde Viet Cong op magische wijze in Preoccupations. Eerder waren er Pinecones, die uiteindelijk de naam Arbor Labor Union beter vonden klinken. Van die laatste band is er – onder de tweede naam, wel te verstaan – nu een nieuw album uit.

I Hear You

Om het Wikipedia-gedeelte van deze recensie te vervolledigen: de vier heren stammen allemaal uit andere bands, die grossier(d)en in genres als punk, hardcore, grindcore en wat dies meer zij. Zo speelde zanger-gitarist Bo Orr eerder bij grindcoretrio Dead In The Dirt en maakte gitarist Brian Adams (geen familie van die andere twee Adamsen) ook nog het mooie weer in punkband Crater.

Maar Arbor Labor Union zoekt het meer in de postpunk cq gitaarrock. Dat was al zo toen ze nog de naam Pinecones droegen en dat werd nu nog verfijnd. Geen progrockerige, alle kanten uitschietende en weer terugkerende songs, maar nummers die meteen op het doel afgaan en zo lang blijven doorhameren tot er van de bull’s eye niks meer overblijft. Geen wonder ook als je ziet uit welk milieu deze jongens afkomstig zijn.

Meest opvallende factor binnen het geluid van deze band is ongetwijfeld de zeurderige, druilerige stem van Bo Orr, die je door de songs gidst met iets dat ergens tussen parlando en zingen in ligt. Of zoals hij het zelf formuleert in afsluiter en lijfsong IHU: “The psychic song form of marching feet”, waarmee hij waarschijnlijk nog het dichtst in de buurt komt.

Check de teksten van dat laatste nummer vooral zelf en merk op dat de band ook subtiele humor in de liedjes stopt. De drie letters uit de songtitel worden steeds op een andere manier uitgevouwen inclusief de bijgaande uitleg. Of het begin van Silent Oath: “We will pass together / Just below the ladder beam / One of us will go first / So the others they can see”. Alsof ze het ongeluk willen afroepen. Of juist niet.

Maar het is vooral de muziek, waardoor wij aan deze band verknocht zijn geraakt. Dat heeft even geduurd gezien de hoger vermelde barrière, die door Bo Orr wordt opgegooid, maar eens je daardoorheen raakt, is het genieten van Mr. Birdsong, dat ingezet wordt met krijsende geluiden (die ergens halverwege nog eens terug opgevist worden), van I Am You, van instrumental Babel of van het al eerder vernoemde, vol woordspelingen stekende IHU.

Geef de plaat vooral de kans die ze verdient. Want Arbor Labor Union verdient beter dan een achterafplekje in de platenkast.

In het kader van Autumn Falls speelt de band op 5 november in de 4AD.

6 oktober 2016
Patrick Van Gestel