Aquaserge - Guerre EP

Crammed

Het Franse collectief Aquaserge probeert sinds een jaar of acht Franse chansons te verzoenen met diverse subgenres van artistieke rock (kraut, prog, psychedelica). Groot vraagteken. Maar de opengeestige experimenteerdrift van het kwintet heeft hen wel al optredens opgeleverd met Acid Mothers Temple, Stereolab, Gong, Tahiti80 en Tame Impala om maar een paar progressieve gitaarbands op te sommen.

Guerre EP

Laten we stellen dat het etiket “experiment” hier niet zou misstaan. En misschien ook een etiket "Frans" Want dat laatste laat zich niet enkel gelden door de taal – effectief vaak in chansonstijl -, maar ook aan de soms wat wilde, ongecontroleerde aanpak. Want niet voor niets is Aquaserge een woordspel van “aquatic serge” of vertroebelde Serge Gainsbourg en de Franse uitdrukking “Waartoe dien ik” (A quoi sert je?). Vergezocht en wat wringend? Reken maar van yes.

Maar kom, even over naar de vier tracks tellende ‘Guerre’ ep, waarvan de titels Les Zouzes, Les Vacances, Les Oiseaux en Les Plus Beaux Jours weinig met oorlog lijken te maken te hebben . We grijpen even terug naar die Franse aanpak. Want keer op keer grijpt de band naar scheef in elkaar hakende melodieën, onconventionele muzikale lijnen en plots binnentredende muziekinstrumenten, een wat weinig vertrouwd aanvoelend, druk geheel vol weerhaakjes.

En tegelijkertijd prikkelt de expressieve kracht dit plaatje wel. Want ook al zitten drie minutensongs telkens zo vol dat het er wel tien lijken, toch primeert dat cabareteske chansonkarakter in het gezapige bossanovaritme en het klassieke orgeltje van opener Les Zouzes. Of wat met de psychedelica van de spichtige, hoge gitaar die een traag versus snel vraag- en antwoordspel van verschillende zangfrasen aanzwengelt? Even de ratelende snaredrums niet te vergeten die ook doorheen afsluiter Les Plus Beaux Jours jagen, hoewel het hier om een gemoedelijke orgelballade gaat met fluit en bluesy gitaarlicks. Artistiek? Jawel. Attractief? Beperkt.

Feit is dat Aquaserge de status van avant-gardistisch, experimenteel gezelschap op deze bizarre ep bevestigt. Lange tijd zinderde bij ons de vraag: “Waar gaat dit over?” Tot het eenvoudige antwoord zich aandiende: leef en beleef. Want daar gaat het Aquaserge natuurlijk om. Het Franse combo zoekt naar middelen om plezier en zich laten gelden te combineren. Liefst op een manier waarbij ze de eigen grenzen en wetmatigheden kunnen verzinnen.

28 oktober 2016
Johan Giglot