Djam Karet - Swamp Of Dreams

HC Productions

Aangekondigd als het alweer achttiende studioalbum van Djam Karet, is ‘Swamp Of Dreams’ nochtans niet zo nieuw. Het is een chronologische tijdmachine die steeds verder terug in de tijd gaat, van 2006 tot 1990. Een compilatie van tracks die anders in de mist van de vergetelheid verdwenen zouden zijn. 

Swamp Of Dreams

Door Rolling Stone omschreven als het best bewaarde geheim in de Amerikaanse rock, moet ‘Swamp Of Dreams’ een breder publiek aanspreken. Het album is inderdaad een visitekaartje voor wie als neofiet de klankwereld van Djam Karet wil instappen. De collectie bestaat uit nummers die oorspronkelijk enkel beschikbaar waren op verzamelalbums zoals ‘A Decade Of Prog’ van het Nederlandse tijdschrift IO Pages en de Hurricane Katrina fundraiser ‘After the Storm’.   

Veeleer dan songs zijn het klanklandschappen met suggestieve titels zoals Voodoo Chases The Muse en The Shattering Sky (een allusie op Paul Bowles’ roman ‘The Sheltering Sky’). De band beschrijft het album als de psychedelische soundtrack bij een kosmische reis in een droomtrein. De sfeer herinnert aan krautrock en seventiesstonerrock.   

Naast huilende gitaarsolo’s, met sequencers opgefokte ritmes, analoge modulaire synthesizers en klassieke mellotrons is ook het percussieve aandeel groot, met name in het tribale Pentimento en de zintuiglijke aanval New Light On The Dark Age. Het bezwerende Inventions Of The Monsters is verrassend ingetogen; alsof het uitvinden van monsters vooral concentratie en ingewikkelde toverformules vereist. Een andere keer komen visioenen van moerassen vol buitenaards leven in onze fantasie op. Als vreemde insecten komen ze boven fosforescerende flora zoemen.

De muziek werd geremasterd met het oog op een groter dynamisch bereik, helderheid en "punch". De composities mogen dan niet allemaal even sterk zijn, ‘Swamp of Dreams’ is niettemin een aangename (her)ontdekking. We adviseren beluistering met hoofdtelefoon.

10 september 2016
Christoph Lintermans