#LiverpoolAhoy - Wah Heat! - Better Scream (1979)

#LiverpoolAhoy - Wah Heat! - Better Scream (1979)

We zijn er zelf nog niet geraakt, tot in Liverpool, maar de havenstatus, de voetbalclub, maar vooral de muzikanten spreken altijd nog altijd tot de verbeelding.

Eén van de grote, vergeten singles. Hij is van 1979, maar hij klinkt tijdloos. Iemand opperde op YouTube ooit dat het klonk als "Joy Division deciding to rip off The Byrds".

In de vele incarnaties doorheen de jaren als Wah!, Wah! Heat, Shambeko! Say Wah!, JF Wah!, The Mighty Wah! and Wah! The Mongrel is de constante factor Pete Wylie, een wonderkind, dat de carrière in 1977 aftrapte met Ian McCulloch en Julian Cope in een trio als The Crucial Three. Wat zou het gegeven hebben als die cruciale drie bij elkaar zouden gebleven zijn.

De eerste solo-single als Wah Heat! was in ieder geval raak en werd onmiddellijk geknuffeld en gesponsord door John Peel. Ook het latere werk is van hoge kwaliteit, maar de doorbraak en status, die de confraters met The Teardrop Explodes en Echo & The Bunnymen behaalden, was helaas nooit weggelegd voor Wylie. Hij is altijd actief gebleven in en rond Liverpool (hij schreef voor voetbalclub Liverpool in '98 Heart As Big As Liverpool dat nog altijd dienst doet als één van de clubliederen), maar internationaal altijd royaal onder de radar gebleven.

25 april 2024
Laurens Leurs