Daggers - 'Chaos Magic' (30/4)

Daggers - 'Chaos Magic' (30/4)

Cocaine Piss is niet meer en dus is er weer ruimte om de Daggers opnieuw te slijpen en daarmee de nodige wonden te slaan.

Nee, dit is dus geen nieuwe band, maar eentje rond de broertjes Yannick (drums) en Thierry Tonnes (gitaar) die al meedraait sinds 2007, zij het niet altijd als een laaiend vuur, maar soms dus ook op een behoorlijk laag pitje. Maar de omstandigheden voor de verschillende leden zijn momenteel weer gunstig om dat brandje weer op te stoken. In al die tijd hebben ze trouwens ook niet stil gezeten. Als je vijf albums en drie ep's hebt geproduceerd, kan je al spreken van een stevige discografie. Bovendien speelden ze al talloze shows tot in Rusland, Cuba en de VS. En met de laatste langspeler 'Fable Of The Bees' stonden ze onder meer in Trix, AB, de Botanique en nogal wat andere zalen, festivals en kleinere clubs.

Aan ons was Daggers een beetje voorbijgegaan. En deze ep bewijst dat dat zonde is. Het wordt hardcore genoemd, maar zelf zien we hier eerder vunzige garagerock in. Bij het horen van de stem kwam een band als Wrong opgedoemd. Ook daar wordt gezongen met een diepe, gruizige aan grunts grenzende stem, terwijl de teksten wel enigszins herkenbaar, hoewel nog steeds moeilijk verstaanbaar blijven.

Maar wat ons het meest intrigeert aan de drie nummers op 'Chaos Magic' is het feit dat geen enkele van de songs rechtlijnig is. Hier is duidelijk over nagedacht. Scourge krijgt na zowat twee minuten een doom-make-over zonder de eigen insteek te verloochenen. Vex Cathedral werkt eigenlijk net andersom. Er wordt rustiger (neem dat vooral niet te letterlijk) ingezet terwijl het tempo opnieuw rond die tweede minuut wordt opgejaagd om dan terug in de eerdere vaart te hervallen. De hardcore komt pas echt naar boven in derde nummer Rancor waar de band aan een hels tempo doorheen raast. En ook hier wordt er geschoven met instrumenten en tempo om het nummer spannend te houden. Moet het dan nog gezegd dat de band daar ook volledig in slaagt?

Tenslotte dient nog vermeld te worden dat deze drie songs live werden opgenomen door Thibault Schouters, die het vlijmscherpe (sic) van deze Daggers perfect heeft weten te vatten (zoals hij dat blijkbaar ook al eerder deed. Pas dus op als je je aan 'Chaos Magic' waagt. Je loopt het risico om hier niet ongeschonden uit te komen.

18 april 2024
Patrick Van Gestel