#LiverpoolAhoy - The Beatles - I Am The Walrus (1967)

#LiverpoolAhoy - The Beatles - I Am The Walrus (1967)

We zijn er zelf nog niet geraakt, tot in Liverpool, maar de havenstatus, de voetbalclub, maar vooral de muzikanten spreken altijd nog altijd tot de verbeelding.

Last but not least, évidemment, Liverpool's very finest. Zij, die Liverpool echt op de kaart plaatsten en Liverpoolse hotspots tot algemene kennis torpedeerden (The Cavern, Strawberry Field, Penny Lane). Zij, die op één vet decennium alles op zijn kop wisten te zetten en nog steeds de standaard uitmaken waaraan ongeveer alles afgemeten wordt. The Beatles zijn altijd top, maar de experimenterende Fab Four hebben altijd een streepje voor.

Lennon schreef de eerste lijn van I Am The Walrus na een acid trip op een verloren weekend, de tweede na een tweede acid trip het volgende weekend na een ontmoeting met Yoko Ono. Bedoeling was om Hare Krishna neer te halen, omdat iedereen hem zo ophemelde. Bovendien is die eerste lijn "I am he as you are he as you are me and we are all together", gebaseerd op Marching To Pretoria, een Zuid-Afrikaanse traditional die opent met: "I'm with you and you're with me and we are all together".

The BBC bande het nummer wegens de tekstlijnen "Pornographic priestess" en "Let your knickers down". "Explicit lyrics", betekende in 1967 iets heel anders dan vandaag de dag. "The Egg Man" zou Animal Eric Burdon zijn die Lennon vertelde dat hij een sexuele ervaring had met een ei in de hoofdrol, waarna Lennon hem steevast met "Egg Man" aansprak. De stemmen aan het eind van de song komen van een BBC-uitzending van 'King Lear', die Lennon toevallig tijdens opnames op de radio hoorde. Hij besloot deze stemmen in de song te mixen, hetgeen resulteerde in de gewild chaotische mix van radioruis en door elkaar jeppende dialogen.

 

28 april 2024
Laurens Leurs