#KurtVileKiest - Depeche Mode - Everything Counts (1983)

#KurtVileKiest - Depeche Mode - Everything Counts (1983)

Hij startte ooit als gitarist bij The War On Drugs, maar kiest sinds 2008 voor het solopad als muzikant en sporadisch als producer. Kurt Vile is gek van muziek en toont dat een week lang met zijn favoriete tracks.

Het is het nummer dat Kurt Vile aanspoorde om meer sequencers in zijn muziek te betrekken. In maart 2012 zou Kurt Vile, tijdens een tour door Zuid-Amerika vaak dezelfde vliegmaatschappij boeken en hij luisterde vaak naar dezelfde muziekselectie op het vliegtuig. Daartussen zat ook ‘The Best Of Depeche Mode’. Everything Counts was een behoorlijke hit geweest in 1983, maar Vile had die compleet gemist: “There’s such a beautiful melody there and the best synth and sequencer sounds: together, everything really makes you want to cry in a good way. It’s totally euphoric!”.

Afkomstig van derde studioalbum 'Construction Time Again'. De single introduceerde een overgang in de lyrische inhoud voor de groep. Everything Counts gaat specifiek in op de kwestie van hebzucht en corruptie van bedrijven in Groot-Brittannië, terwijl het refrein zingt over "grabbing hands grab all they can".

Verrassend genoeg werd de single uitgebracht in een tijd dat de band zelf geen formeel contract had met Mute Records (Gore publiceerde nummers onder de naam Grabbing Hands Music). Naast "gevonden" geluiden, die als samples worden gebruikt, samplet de single ook een verscheidenheid aan muziekinstrumenten zoals de xylofoon en een melodica (waarvan bekend is dat de belangrijkste songwriter Martin Gore die op het podium speelt bij dit nummer).

Het was ook het eerste nummer van de band waarin beide zangers prominent aanwezig zijn (op verschillende tijdstippen). Dave Gahan doet de leadzang in de strofes, terwijl Gore de leadzang in het refrein zingt met steun van Alan Wilder. Wanneer het nummer live wordt uitgevoerd, wordt het refrein gezongen door alle bandleden behalve Gahan, zoals in de video bij de single. In veel live versies van het nummer zingt Wilder ook een tegenmelodie voor Gahan in het tweede couplet (waarbij "de grafiek" na elke regel wordt herhaald).

17 april 2024
Laurens Leurs