#KatInEenZak - U2 - An Cat Dubh (1980)

#KatInEenZak - U2 - An Cat Dubh (1980)

Geen kattengejank maar wel een week waarin de song rond een kat draait.

An Cat Dubh is Gaelic voor "The Black Cat." Engels is de voertaal in Ierland, maar schoolkinderen moeten ook Gaelic leren. Bono heeft het daarentegen nooit opgepikt. In 2011 was er daarom een ongemakkelijk moment, toen hij koningin Elizabeth II ontmoette en zij een beetje Gaelic tegen hem sprak.

De tekst van het nummer is helemaal in het Engels. Bono zingt in dit nummer over een kat en een merel, maar wordt nooit te specifiek. Hij gaf toe: "Het gaat absoluut om seks", en in het boek 'U2 By U2' werkte hij het uit: "Dit beeld van verleiding, een kat die slaapt naast een dode vogel in een buitenwijk van Dublin en ermee speelt. Zoals ze dat doen, besluipt de kat de vogel, doodt hem en schudt hem dan heen en weer. En op één of andere manier ken je de seksuele kant daarvan, verlangen en onschuld, en de manier waarop hij met je kan spelen."

Het derde nummer op U2's debuutalbum 'Boy', An Cat Dubh, gaat samen met het volgende nummer, Into The Heart. Bij live optredens speelde de band ze altijd samen. Bono's tekst is mogelijk geïnspireerd door een affaire, die hij had na een ruzie met zijn vriendin Ali. Hij trouwde in 1982 met Ali. Vanaf het begin ging U2 voor de grote boodschap: elk nummer op het debuut klinkt enorm: met oceanen van bewerkte gitaren die rond Bono 's hartstochtelijke gejammer stromen. Het was een geïnspireerde combinatie van grote stadionrockbeats en postpunktexturen. 

Zonder de galmende gitaar van The Edge zou U2 hebben geklonken als een traditionele hardrockband, aangezien de ritmesectie en Bono elk nummer als een volkslied behandelen. Dat is natuurlijk de charme van 'Boy': al de emoties zitten aan de oppervlakte, geleverd met optimistisch, jeugdig zelfvertrouwen, maar toch geven de ongebruikelijke, kenmerkende gitaartexturen het een onverwachte spanning, hetgeen tot een opwindend debuut maakt. De nummers mogen af ​​en toe enige zwakte vertonen – het stuwende I Will Follow, het donkere An Cat Dubh en het glinsterende The Ocean vallen op tussen de sonische texturen – en toch houdt de muzikale en lyrische visie van de band 'Boy' meeslepend. Tot aan de finish.

30 april 2024
Laurens Leurs